A borkultúra feltámasztása a 20–21. század fordulóján


A rendszerváltást követően több régi és új cég vette át az állami monopólium helyét. Ezek közül kiemelkedő a több lépcsőben a Waltonnal, a François pincészettel, a György-Villával, a Hungarovinnel és a Szent István Korona cégek egyesítésével létrejött Törley Pezsgőmanufaktúra, melynek Anna utcában lévő pezsgőmúzeumában a gyár történetét, a pezsgőkészítés fortélyait lehet megismerni.
A Törley mellett kiemelkedő az egykori Palugyay borkereskedő cég, majd a Monimpex és a Hungarovin Rt. Sörház utcai pincéjét „átvevő” Garamvári Szőlőbirtok Vinárium Kft., a Borkő utcai Kóstolópince látogatását biztosító Katona Borház, valamint, a Lics Pincészet.
A 2000-es években újult meg/jött létre a Záborszky Pince – Borváros. A Záborszky Kúria leglátványosabb részei a főépület, a sörgarnitúra, a bejárati előcsarnok, a kiállítócsarnok. A Záborszky Pince területén átadott Borváros nevezetességei a Mesterségek Múzeuma, a rendezvényterem, a Promontórium ág és a számos díszhordó, így a Tokaj-címeres, a Mátyás király, a Széchenyi István, a Rákóczi hordók.

Záborszky pince, 2008.
(Topotéka Budafok/Kutas Endre, azonosító: 0522116)


Budafok nevezetességeként kell szólni a Kossuth Lajos u. 83. szám alatt működő Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskoláról, mely majd 120 éve első a hazai középfokú borászati képzésben. Falai között jelenleg szőlész–borász szakközépiskolai, szakgimnáziumi, élelmiszeripari technikus, borász és vincellér képzés folyik.
Az 1990-es évektől egyre inkább megnőtt a kereslet és az érdeklődés a minőségi borok iránt, amelyben szerepe volt a minőségi borfogyasztást népszerűsítő rendezvényeknek, mint a Budavári Borfesztivál 1991-től vagy a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Manapság már szinte minden kerületben hagyománya van az egykori szüreti mulatságok helyét átvevő, az országon innen és túlról összesereglő borászatok tevékenységét és borait promotáló bornapoknak.
Több kísérlet, kezdeményezés történt a rendszerváltást követően a legendás budai vörösbor feltámasztására, a régi szőlőfajták újbóli meghonosítására. Noha már 2010-ben felröppent a hír, hogy a Várhegy nyugati oldalában bemutató jelleggel, turisták számára bejárható, a régi budai bor dicsőségére emlékeztető szőlőskertet hoznak létre, ám az ötlet nem valósult meg. Jelenlegi tervek szerint a Fehérvári-rondellánál lesz kialakítva a történelmi szőlőskert. (Hasonló szőlőskert, Szent Vencel szőlője található a prágai Hradzsin oldalában, ott a 10. századtól folyamatosan szüretelik a gyümölcsöt.)
Ami a Várhegy oldalán még álom, a Svábhegyen immár valóság. Az egykori budai bor világát, borkészítési kultúrát eleveníti fel a Kadarka Kör. A kör tagjai a Jókai-villa védett kertjében telepített szőlőkből látványos szüreti mulatsággal egybekötve szüretelik a régi időket idéző vörös nedűt, gondoskodva a történelmi hagyományok tovább éléséről. 2017 óta ANNO néven Kadarka, Kékfrankos és Csókaszőlőből, hagyományos eljárással készült cuvée borral idézik meg a letűnt évszázadok budai borkultúráját.
ANNO Kadarka
(Kadarka kör)